Activitate publicistică

Începând cu anul 1992, am publicat peste 200 de articole, având ca subiect muzica rock. "Debutul", l-am făcut cu: "Nu mai vrem viitor fericit" (o scurtă istorie a rockului românesc) şi "Remember Phoenix" (până la acel moment, prima istorie completă a formaţiei Phoenix, care a "inspirat" multe articole ulterioare referitoare la Nicu Covaci şi colegii săi de trupă), publicate, cu suportul colegului de birou, Liviu Zamora, care era redactor şef, la una dintre primele reviste rock, care, din păcate, nu a rezistat decât vreo 5 numere, "Puls Rock". O publicaţie, care, în ciuda efemerităţii sale, era, extrem de laborioasă, prezentând, pe lângă obişnuitele materialele referitoare la noutăţile din rockul românesc şi rockul mondial, sinteze şi istorii rock, postere, unele de format A2, critică muzicală etc. O abordare destul de curajoasă şi pretenţioasă, din partea unor tineri care se aflau, ca şi mine, la prima experienţă publicistică. Tocmai calitatea articolelor, a determinat, Trustul de presă Expres, să accepte ca, "Puls Rock", să intre sub marea sa "umbrelă", şi să se afle printre publicaţiile multiplicate şi difuzate de trust. Acolo, l-am cunoscut pe "patronul", Mugur Bucureşteanu, pe viitorii arhitecţi, Călin Bota şi Mihnea Mihăilescu, care se ocupau de ţinuta artistică a publicaţiei şi, bineînţeles, pe autorii articolelor: Voicu Muţiu, Adrian Ilie (a nu se confunda cu chitaristul formaţiilor Iris, Voltaj, Incognito sau Marfar), Vlad Enache, Alex Revenco, şi,... pe viitorii colegi de la Radio Nova 22, Bogdan Strătulă şi Sorin Popescu.

Au urmat colaborări diverse cu: revista "Vox Pop & Rock", condusă de Andrei Partoş, săptămânalul "Acum", condus de Stelian Tănase, cotidianul "Ziua", unde colaboram cu Sorin Chifiriuc şi Laura Davidescu, "Prin Rock", o revistă la fel de efemeră, dar la fel de bine documentată, ca şi "Puls Rock", condusă de Radu Sava, săptâmânalele "Tinerama" şi "Bucureşti", din trustul condus de Max Bănuş, "Programul Radio - TV", scos de Societatea Română de Radio şi coordonat de doamna Mihaela Straton, "Art & Roll", o revistă de elită, coordonată de Dion Ionescu, "Sunete", unde l-am reîntâlnit pe fostul coleg de la Radio Tinerama, Tibi Anghel, "Almanahul Heavy Metal Magazine", scos de Lenţi Chiriac şi, încă câteva publicaţii pe care nu mi le mai amintesc.

Am scris, de asemenea, materiale postate pe diverse site-uri, mai multe prezentări pentru copertele de discuri ale mai multor formaţii, câte un capitol în volumele, "Era punk" şi "Povestea Rolling Stones", ambele de Ioan Big, am colaborat la cărţile lui Radu Lupaşcu, dedicate marilor chitarişti Eric Clapton şi Jimi Hendrix, am făcut prezentarea "Club A - la 35 de ani", şi, am scris şi tehnoredactat, programul de sală al festivalului de blues de la Sala Palatului din 1995, la care au participat şi John Mayall's Bluesbreakers.

Nu în ultimul rând, trebuie să amintesc, desfăşurătoarele celor vreo 2500 de emisiuni radio, prezentate de neuitatul Motzu Pittiş, la Radio Tinerama şi România Tineret (Radio 3Net), în perioada 1995 - 2007, printre care şi serialul "Nicio zi fără The Beatles", cu peste 1800 de episoade,  prezentate, zi de zi, între 1 septembrie 2001 şi 31 iulie 2007.      

Din păcate, o mică parte dintre materialele scrise le-am mai găsit pe hardiscurile mele. Am selectat cele mai interesante dintre ele, cu atenţionarea că, toate articolele reprezintă punctul meu de vedere la momentul în care au fost publicate, nu am efectuat corecturi, iar eventualele erori de informare, erau cauzate de faptul că prin anii 90, din punct de vedere informaţional, internetul nu se compara, nici pe departe, cu ceea ce este astăzi.

                                                                                                                Nelu Stratone