CRI GRI
CRI GRI (1996 - în activitate, Bucureşti, rock alternativ - pop rock)
(1998) Ştefan Mardale (voce, chitară, compozitor, leader) / Alexandru Stanciu (chitară) / Mihai Popovici sau Cătălin Ştefănescu (bas) / Vali Baicu (keyboards) / George Sâia sau Vali Nicolescu (tobe) /
(2000) Ştefan Mardale (voce, chitară, compozitor, leader) / Alexandru Stanciu (chitară) / Narcis Nica (bas) / Vali Baicu (keyboards) / Vali Nicolescu (tobe) /
(2004) Ştefan Mardale (voce, chitară, compozitor, leader) / Călin Grigoriu (chitară) / Narcis Nica (bas) / Vali Baicu (keyboards) / Fernando Drăgănici (tobe)
(2009) Ştefan Mardale (voce, chitară, compozitor, leader) / Cătălin Ştefănescu (chitară) / Zsolt Bara (chitară) / Radu Dumitru (tobe) sau Daniel Ivaşcu (percuţie)
"Nea Fane" ultimul greiere al Europei şi adevăratul CRI GRI... de fapt, singurul...
După ce, timp de mai mulţi ani, activează în grupul brăilean ECOU şi în două formaţii timişorene de “vârf”, FOILETON şi ARCA, Ştefan Mardale (voce, chitară), are o încercare, neapreciată suficient, de a deveni folk-ist şi apoi se stabileşte în Bucureşti, hotărât să încerce o ultimă şansă pentru a-şi creea o carieră muzicală solidă.
Compozitor de talent şi textier inspirat reuşeşte, cu sprijinul unor prieteni din mass - media, să-i cunoască pe Alexandru Stanciu “Alexe” (chitară solo), care activa, în paralel, şi în DOMNIŞOARA POGANY şi pe Mihai Popovici, un chitarist de talent, fost lider al trupei LOTUS, pe care-l convinge să treacă pe bas. Utilizându-se o tobă electronică, este înregistrată prima casetă demo, unde, pe lângă piese mai vechi, compuse de Mardale pe vremea când acesta activa în ARCA (“Beznă”, “Pistolul palmei”, “Arca”), se remarcă o serie de compoziţii noi: “Bifoiul”, “Fac” şi “Groapa cu furnici”, toate intrate în topurile de profil de la Radio Activ FM şi Radio Tinerama. După ce sunt încercaţi mai mulţi baterişti, devine membru permanent al trupei, George Sâia, fost component al formaţiei RENEGAŢII din Botoşani, devenit student la Conservatorul din Bucureşti, dar, cum acesta înfiinţează, alături de alţi muzicieni, formaţia MANDINGA, locul său este luat curând de Vali Nicolescu. Vali Baicu (clape) este cel care completează “quintetul” ce debutează scenic în februarie 1998 la clubul “Big Mamoo”, alături de SOLARIS.
CRI GRI, se impune rapid în faţa publicului avizat al clubului astfel că, fiind solicitaţi mai des, îşi fac un grup serios de fani. Participă apoi la diferite concerte prin cluburile bucureştene şi la festivalul “Top T Buzău ‘98” şi obţin un premiu la Festivalul "Iuliu Merca" - Cluj Napoca.
Problemele disciplinare îl determină pe Mardale să renunţe la serviciile lui Mihai Popovici, înlocuit cu Cătălin Ştefănescu (bas), absolvent de Conservator, clasa chitară. În această formulă, colaborează cu Răzvan Exarhu, înregistrând piesa leit - motiv a emisiunii “Rondul de noapte”, difuzată de reţeaua Pro FM. Caseta demo, “De sărbători”, impresionează producătorii de la Media Pro Music care le propune înregistrarea unui album.
În timp, trupa a avut diverse modificări de componenţă, mai sus fiind prezentate doar cele mai constante. Cea mai spectaculoasă apariţie în formaţia CRI GRI, a constituit-o prezenţa, pentru o perioadă de câteva luni, a chitaristului Sorin Chifiriuc.
La înregistrarea primului album, "Glas de peşte", care a apărut la Soft Records în 2005 a colaborat şi solista vocală a formaţiilor HARMONIX şi PONTICE, Florentina Ciobanu. În videoclipul piesei "Cricul", locul basistului Narcis Nica este luat de Bujor Stoicovici, la vremea respectivă component al formaţiei BABA NOVAC, apoi, leader al formaţiei BUTTERFLIES IN MY STOMACH.
Precum Nataşa aştepta ciocanul, cu secera în mână,
"Nea Fane" aşteaptă discurile de aur şi de platină...
Cel de-al doilea album, "Urma de mâine", apare tot la Soft Records, la bas apărând Radu Dumitriu. La înregistrarea albumului, colaborează, pe lângă mai vechea prietenă a trupei, Florentina Ciobanu, Tică Alexe şi Chris Tănăsescu. Dintre piesele albumului, de remarcat "Baladă pentru fiul pierdut", dedicată memoriei fostului solist vocal al formaţiei INTERVAL, Mihai Gâtlan, asasinat pe 21 decembrie 1989, în faţa Sălii Dalles.
În mod cu totul surprinzător, CRI GRI, a fost aleasă ca formaţie de deschidere pentru concertul susţinut la Bucureşti de ZZ TOP.
Cel mai recent album, "11 povestioare", a apărut în 2009, la Trompeta Records, cuprinde creaţii mai noi, prezentate, în general, în formulă acustică.
Dan Stoica (BLUE PULSE) şi Ştefan Mardale (CRI GRI)... adică... BLUE GRI
În prezent, Ştefan Mardale, devenit profesor de muzică la Rock School, apare întrun side project BLUE GRI, un duet folk, împreună cu Dan Stoica, chitaristul formaţiei BLUE PULSE.
Piese de rezistenţă : Cricul / Norul care n-aduce ploaia / Praştia cu lunetă / Nu mai merge cum stătea / Groapa cu furnici / Haydn pe terasă / Urma de mâine / Glas de peşte / Chiar tu / Salvatorul / Timp de copii / Strada viselor / Dis de dimineaţă /
Discografie : “Bifoiul“ / “Fac” (demo MC single, 1996 - autorpodus) / “Cri Gri ...probe” (proiect de album CD, 8 piese, 1997 - autoprodus) / De sărbători (demo MC single, 1998 - autoprodus) / Glas de peşte (album CD, 11 piese, 2005 - Soft Records) / Urma de mâine (album CD, 11 piese, 2006) / 11 povestioare (album CD, 11 piese, 2009 - Trompeta Records)
Glas de Peşte
Solicitarea de a scrie câteva rânduri pentru coperta albumului de debut al formației CRI GRI m-a surprins. În primul rând este o premieră petru mine, deși am fost rugat de câteva ori să prezint conferințele de presă de la lansarea câtorva albume și am organizat și prezentat câteva sute de concerte rock. Apoi, sincer, nu mai speram ca acest album să apară vreodată. În urmă cu vreo zece ani, l-am cunoscut pe “nea Mardale”, mai întâi în postură de cântăreț folk la festivalul “Om Bun”, iar apoi, în calitate de solist vocal al trupei timişorene ARCA. Încă de la început mi-au plăcut versurile sale care-mi aminteau de Mircea Florian. Venit în București, Ștefan spera să se impună în scurt timp, mai ales că găsise rapid câțiva colaboratori talentați. Așa s-a născut formația CRI GRI. De la primul lor concert au trecut mai mult de 8 ani. Între timp am intrat într-un nou mileniu, prin trupă s-au perindat cinci chitariști și patru toboșari, au fost fumate mii de pachete de țigări și băute câteva de mii de sticle de bere. Până și “muzele” trupei sunt acum cu totul altele. Băieții nu au stat totuși cu mâinile încrucișate. Au susținut zeci de concerte prin cluburile bucureștene, au câștigat două premii la festialul Top T - Buzău și au înregistrat mai multe piese demo. Publicul venea în număr mare în cluburile în care cânta CRI GRI, trupa fiind apreciată de organizatorii de concerte, câțiva din cei mai apreciați redactori muzicali îi difuzau în mod constant, câteva publicații au scris pe larg despre ei, semn că există interes mediatic, și totuși, în permanență a lipst o verigă extrem de importantă, producătorul. Peste tot li se spunea că muzica lor nu este vandabilă. Cu o tenacitate ieșită din comun, Ștefan Mardale (solist vocal, chitară, compozitor, textier) secondat de “veteranii” Vali Baicu (clape, compozitor) și Narcis Nica (bas, voce), nu au renunțat la proiect. Așa s-a născut primul album CRI GRI. Piese mai vechi și mai noi s-au strâns aici, beneficiind de ochestratii noi și solourile imprevizibile ale lui Călin Grigoriu. Secția ritmică a avut numai de câștigat prin venirea lui Fernando Drăgănici, un baterist cu o tehnică apreciabilă și un temperament pe măsură. Aștept cu nerăbdare concertele în noua formula și sunt sigur că acest material reprezintă doar începutul dintr-o serie lungă de albume CRI GRI.
Nelu Stratone Radio București (material apărut pe coperta albumului "Glas de peşte"