Sir James Paul Mc Cartney împlineşte 60 de ani (18 iunie 2002)
“Pentru mine a contat întotdeauna doar muzica şi nimic altceva. Şi există mereu ceva nou care mă interesează ca experiment. În afară de asta, îmi place să mă aflu pe scenă”, iată o declaraţie ce sintetizează cum nu se poate mai bine activitatea scenică de peste 40 de ani a singurului Beatles rămas încă pe baricade. Dacă John şi George ne-au părăsit tragic şi prematur, iar Ringo s-a retras în alte activităţi, Paul continuă să reziste trecând cu stoicism peste numeroasele probleme care i-au marcat viaţa: destrămarea formaţiei care l-a făcut celebru, numeroasele acuze pe care i le-au adus foştii fani Beatles sau foştii colegi de trupă, destrămarea averii comune ajunsă pe mâna unor administratori veroşi sau incompetenţi, boala şi apoi dispariţia soţiei sale Linda Eastman Mc Cartney. Şi totuşi, Paul şi-a continuat cu multă perseverenţă activitatea încercând în permanenţă să demonstreze că era cel mai talentat dintre Beatles-i sau oricum cel mai prolific dintre ei. Iar dacă ne gândim la trei dintre piesele compuse în timpul activităţii comune, “Hey Jude”, “Let It Be” şi “Yesterday”, înclinăm să-i dăm dreptate. Ultima dintre ele a fost difuzată de posturile de radio din Statele Unite ale Americii de peste 10 milioane de ori, un adevărat record mondial în materie.
Căsnicia sa cu Linda a durat peste 30 de ani, ei alcătuind una dintre perechile celebre ale secolului trecut. Cei doi au activat împreună alături de formaţia Wings, participând la numeroase turnee mondiale, sute de concerte şi la înregistrarea a aproape 30 de discuri. Erau extrem de mândri de faptul că cei patru copii rezultaţi din această căsnicie le apreciau muzica. Iar atunci când simţeau că ar trebui să fie singuri, Linda se retrăgea în laboratorul său foto, fiind un fotograf extrem de apreciat, iar Paul picta, călătorea alături de copiii săi sau compunea muzică simfonică. De altfel, prima sa simfonie a fost prezentată în premieră cu prilejul penultimului Festival “George Enescu”. Din nefericire, starea sănătăţii soţiei sale, care avea să se stingă după puţin timp, nu i-a permis lui Paul să fie prezent la Bucureşti.
Un lucru mai puţin cunoscut îl reprezintă implicarea sa activă în mişcarea ecologistă Greenpeace şi în alte activităţi ale organizaţiilor ecologiste
“Când am avut posibilitatea, am navigat foarte mult. Nu cu cine ce ştie ce yaht, ci doar cu o iolă. Odată, în Australia, când am ieşit cu fiul meu James din cabină, iola era înconjurată de delfini. A fost minunat – înotau în jurul nostru şi se scufundau pe sub punte… A fost prima oară când am auzit cum discută delfinii între ei, cu sunetele acelea stridente – era ceva de necrezut !”, declara el într-un interviu publicat de Music Sounds Express.
Acesta a fost principalul motiv pentru care, într-unul dintre turneele mondiale Wings, deschiderea concertelor era făcută printr-un film extrem de crud care prezenta atrocităţi asupra animalelor. Deşi a fost aspru criticat la vremea respectivă, filmul a avut un efect important asupra tinerilor spectatori, în numeroase ţări prin care a trecut turneul Wings înregistrându-se o intensificare a acţiunilor mişcărilor ecologiste.
Cu figura sa încă juvenilă, desprinsă parcă dintr-un clip publicitar pentru acadele, Paul Mc Cartney, continuă încă la cei 60 de ani ai săi să aibă comportamentul unui adolescent. Cum poate fi interpretat altfel gestul său recent, când în urma unei discuţii banale a aruncat pe geam inelul de 25000 de lire sterline pe care-l dăruise mult mai tinerei sale logodnice. “În adâncul sufletului, eu sunt tot acel Paul Mc Cartney de pe băncile şcolii care, dacă venea prea târziu la şcoală, era pedepsit să rămână după ore. Şi ca să nu mint, chestia asta mi s-a întâmplat de multe ori”, declara el în urmă cu câţiva ani. La mulţi ani Sir Mc Cartney !