August 2013

06 AUGUST 2013

Am primit in aceasta dimineata din Brazilia un mail de la dl Enio Coutinho, care continea un link catre un videoclip la o piesa interpretata de trupa GRANELL, un trio pop - rock - funk - bossa, care activeaza din anul 2003, infiintat in orasul Tres Lagoas, provincia Mato Grosso do Sul, in componenta: Enio Torres (voce, chitara), Josue Torres (bas) si Eder Ribeiro (chitara). Ii multumesc prietenului brazilian si sper sa va placa GRANELL...

GRANELL - UMA MANEIRA

 

07 AUGUST 2013

Aproape 300 de prieteni, mai vechi sau mai noi, foşti colegi de redacţie, membrii ai trupelor pe care le-am promovat sau simpli "colegi" de facebook au ţinut să mă felicite de ziua mea. Am încercat să răspund personal la toate mesajele, dar nu sunt convins că am răspuns la toată lumea. De aceea am considerat că este necesar şi un răspuns colectiv.

Le mulţumesc, încă odată, tuturor prietenilor care s-au gândit ieri la mine...

FALL OUT BOY - THANKS FOR THE MEMORIES

 

08 AUGUST 2013

Am fost întotdeauna aproape de Cornel Mihalcea şi clubul său Big Mamou. A început pe str. Gabroveni, acolo unde am reuşit să-i aduc pe Buddy Whitington, Poduenje Blues Band sau pe Quo Vadis. A continuat întro hală industrială, aflată în apropiere de Foişorul de Foc, unde l-am văzut pe Sorin Chifiriuc în postură de portar şi au fost câteva momente memorabile cu Nightlosers, Cri Gri sau un festival rock, pe care l-am prezentat împreună cu Gaby Gomboş. Al treilea sediu, care se afla întrun subsol, cam la două curti de locaţia actuală, a găzduit o lansare Semnal M sau o nouă întâlnire cu Sorin Chifiriuc, de data aceasta în postură de front liner al formaţiei 2 Galbini. În sfârşit, ultima locaţie a găzduit multe concerte memorabile, din care le amintesc pe cele cu Vali Sir Blues Răcilă, George Baicea, Experimental Q sau Florin Ochescu. Tot acolo am prezentat şi evenimentul Bob Dylan. Din păcate, la sfârşitul lunii august, clubul se va închide din nou. Un ultim eveniment, pe care-l prezint acolo, alături de Cătălin Medoia, va avea loc joi 29 august şi va fi dedicat lui Frank Zappa. Sunt convins că, în viitorul foarte apropiat, Cornel Mihalcea va găsi o nouă locaţie pentru Big Mamou.

FRANK ZAPPA - BOBBY BROWN

 

09 AUGUST 2013

De obicei, îmi place să găsesc muzicieni din locuri exotice sau formaţii rock din ţări, în care, din motive religioase sau de altă natură, nu te-ai aştepta să existe aşa ceva. Astăzi, vă propun o formaţie reggae din Vanuatu, o insulă din Oceania, uitată de lume. The Sunshiners mi-au plăcut de la prima audiţie, mai ales că interpretau un cover AC/DC. Şi nu o fac rău deloc...

THE SUNSHINERS - BACK IN BLACK

 

10 AUGUST 2013

La Club A continuă festivalul concurs rock, destinat formaţiilor tinere, Trofeul Club A - Avanpost rock. Cum fac parte din juriul acestui festival, aştept cu interes cele 3 trupe care vor evolua în concurs marti 12 august, începând cu ora 19:30: Derivat (alternative rock : Ana Latia - voce, Andrei Badila & Mihnea Buzatu - chitara, Matei Puscaru - bass, Alex Seceleanu - tobe), The Eyes Have It (alternative rock cu influenţe metalcore, post-hardcore şi nu metal : Adi Rădulescu - solist vocal, Matei Taşcă - chitară, voce, Dan Niculescu - chitară, voce, Radu Cănănău-Voiţă - bass, Alexandru Simion - tobe) şi Distorsion (thrash metal cu influențe death : Alex “Vikingu'” Dunose - solist vocal, Andrei Stanciu - chitară, Radu Rădulescu - bass, Călin Grăjdan  -tobe) . Sunt trei formaţii pe care nu le-am văzut deocamdată. În recital, formaţia care se află, până în prezent, pe locul I în clasamentul parţial al concursului: Agora (rock alternativ - ska - post punk : Marius Teodorescu - pian, orgă, voce, Leo Trăilă - solist vocal, chitară, Dragoș Ionescu - bass, voce, Marius Niță - tobe).

Prima ediţie a festivalului Trofeul Club A a fost câştigată de Manfellow (rock alternativ : Dan Leompescu - voce, chitară, Cristi Anca - chitară, Andrei Filip - bas, Claudiu Rusu - tobe)

MANFELLOW - GAME PLAY

 

11 AUGUST 2013

Astăzi vreau să o reascult pe Imelda May, o interpretă irlandeză de hillbilly pe care mi-am dorit la un moment dat să o invit să cânte întrun club din Bucureşti. Din nefericire, atunci nu am putut să găsesc banii necesari, iar, între timp, cota ei a crescut de aproape 10 ori.

IMELDA MAY - TRAIN KEP'T A ROLLIN'

 

12 AUGUST 2013

În urmă cu 50 de ani, pe 12 august 1963, Bob Dylan înregistra "The Ballad Of Hollies Brown", o temă de blues inspirată de o poveste reală. Hollies Brown, un fermier de culoare din Dakota de Sud, disperat de sărărcie, îşi ucide soţia şi fiul, după care se sinucide şi el. Piesa avea să apară în 1964 pe albumul "The Times They Are A-Changin'", şi, în timp, avea să fie preluată de mulţi interpreţi, precum: Nina Simone, Nazareth, The Stooges, Pretty Things, Stephen Stills sau Hootie & The Blowfish.

BOB DYLAN - BALLAD OF HOLLIES BROWN

 

13 AUGUST 2013

Născut pe 2 februarie 1959 în Recife, compozitorul şi interpretul brazilian Osvaldo Lenine Macedo Pimentel, care poartă numele de scenă Lenine, a lansat 14 albume, printre ele aflându-se şi "Falange Canibal", care a primit, în 2002, premiul Grammy Latino pentru "cel mai bun album pop". 

LENINE - O ULTIMO POR DO SOL

 

14 AUGUST 2013

Cât timp am prezentat emisiuni radio, am încercat să fiu imparţial şi să nu se observe că aş avea anumite preferinţe muzicale. Încercam în acest fel să mulţumesc toţi ascultătorii. Aici, fiind vorba de un site propriu, pot să-mi promovez prietenii fără să deranjez pe nimeni. Pe Bujor Stoicovici îl cunosc de aproape 20 de ani, pe vremea în care colabora cu Yama Studio şi cu foştii mei colegi de la radio Nova 22, "Ratonii". Întotdeauna mi-au plăcut proiectele sale muzicale, pline de rafinament, asta în ciuda faptului că este autodidact. Astăzi, am lucrat cu multă plăcere la fişele formaţiilor Baba Novac, Butterflies In My Stomach şi Tiptil, pe care le voi posta în curând.

BUTTERFLIES IN MY STOMACH - TRICOUL TĂU

 

15 AUGUST 2013

Se împlinesc 44 de ani de la cele trei zile de pace, dragoste şi muzică de la Woodstock. Cu acest prilej, am fost invitat pe terasa de la Biker's Bar, la o serată hippie, buna ocazie pentru a vorbi despre mişcarea flower power si despre muzicienii prezenţi în 1969 pe scena de la Woodstock.

SANTANA - SOUL SACRIFICE

 

16 AUGUST 2013

Pe 16 august 1938, este asasinat, la doar 27 de ani, regele neincoronat al Mississippi Delta Bluesului, Robert Johnson, poate cel mai autentic reprezentant al bluesului acustic, un chitarist extrem de rafinat si un compozitor desavarsit. A fost omorat de un tanar gelos, care l-a surprins in pat cu sotia sa. Mostenirea sa muzicala cuprinde 35 de standarde de blues, interpretate in zeci de mii de variante de muzicienii de blues care i-au urmat.

ROBERT JOHNSON - SWEET HOME CHICAGO

 

17 AUGUST 2013

În 1973, moare unul dintre membrii fondatori ai formaţiei Temptations, Paul Williams. Cam în aceeaşi perioadă, eram economist stagiar la UJCC Suceava şi am fost trimis să conduc un curs de ...bucătari la Motelul Ilişeşti. Tin minte că, ascultam în camera mea, împreună cu două viitoare bucătărese, pe magnetofonul propriu, "Papa Was A Rolling Stone"... În rest, memoria îmi joacă feste...

TEMPTATIONS - PAPA WAS A ROLLING STONE

 

18 AUGUST 2013

Festivalul de la Woodstock se terminase fără apariţia lui Hendrix. Cea mai mare parte dintre cei aproape 500000 de spectatori plecaseră din Bethel. Şi totuşi, luni dimineaţă, pe 18 august 1969, la răsăritul soarelui, mare surpriză, Jimi Hendrix & Gypsy Sun and Rainbows vor cânta timp de mai bine de o oră. Iniţial, Hendrix declarase că nu va cânta ân festival. A fost convins abia după ce urmărise la televizor recitalurile celorlalte trupe. Recitalul său va apare pe un albumul "Jimi Hendrix - Live At Woodstock", în 1994.

JIMI HENDRIX - PURPLE HAZE

 

19 AUGUST 2013

Pe 19 august 1945, în Hounslow - Londra, s-a născut Ian Gillan, care avea să ajungă unul dintre cei mai apreciaţi vocalişti din rockul mondial, afirmându-se cu Deep Purple şi Ian Gillan Band.  Dintre albumele înregistrate alături de Deep Purple, obligatoriu de ascultat: "Deep Purple In Rock" (1970), "Fireball" (1971), "Machine Head" (1972), "Made In Japan" (1972), "Who Do We Think We Are" (1973) şi "Purpendicular" (1996), iar din colaborarea cu Black Sabbath, "Born Again" (1983). "Smoke On The Water", a fost inspirată de un fapt divers, atunci când Cazinoul din Montreux (Elveţia) a luat foc şi a ars în întregime după un concert susţinut de Frank Zappa.

DEEP PURPLE - SMOKE ON THE WATER

 

20 AUGUST 2013

Pentru această zi, am de ales între Robert Plant şi Phill Lynott. Cum Robert Plant este extrem de cunoscut şi în mod cert vom vorbi cât de curând de Led Zeppelin, am preferat să-l prezint pe Philip Paris "Phill" Lynott, un irlandez de culoare, născut pe 20 august 1949, în West Bromwich,  care a fost membru fondator, compozitor, solist vocal şi basist în formaţia Thin Lizzy. Din păcate a murit extrem de tânăr, la doar 36 de ani, pe 4 ianuarie 1986, atac de cord în urma unei supradoze. Marele merit al interpreţilor şi formaţiilor rock din Irlanda este acela că promovează folclorul irlandez, astfel că multe cântece tradiţionale au devenit hituri rock.  "Whiskey In The Jar" este un vechi cântec al "muntenilor" irlandezi, care datează din secolul XIX. A fost adoptat, prin anii '60, de celebrul grup folk irlandez THe Dubliners, iar după versiunea formaţiei Thin Lizzy, a devenit hit mondial intrând şi în repertoriul Metallica.

THIN LIZZY - WHISKEY IN THE JAR

 

21 AUGUST 2013

Nu am fost educaţi în spiritul muzicii country, dar, atunci când am conştientizat ce înseamna muzica respectivă, ne-am ataşat de câţiva "eroi".  Incontestabil, unul dintre ei este, "man in black", Johnny Cash. Deşi s-a născut întro familie modestă din Arkansas, care mai avea 6 copii, Cash avea să afle mult mai târziu că este descendent al familiei regale scoţiene. Un concert susţinut în România, prin 1975 sau 76, la Sala Boema, a Teatrului "Constantin Tănase", a fost extrem de "conspirativ", neexistând nicio mediatizare, ci doar un afiş modest, pe format A4, postat la afişierul teatrului. La vremea respectivă, nu ştiam nimic despre pasiunea sa pentru femeile frumoase, despre poveştile sale de dragoste cu Vivian Liberto şi June Carter, sau de dependenţa sa de barbiturice şi droguri, lucruri pe care aveam să le aflu, mult mai târziu, din filmul "Walk The Line".

JOHNNY CASH - RING OF FIRE

 

22 AUGUST 2013

În mod cert, una dintre piesele considerate "subversive", în anii comunismului, era "Back In The USSR", o melodie care se asculta în surdină pentru a nu fi auzită de urechile indiscrete din apartamentele vecine. De fapt, Paul McCartney şi John Lennon, nu şi-au închipuit că vor iniţia un scandal politic, ci şi-au dorit doar o replică la piesa lui Chuck Berry, "Back In The USA". Piesa datează din perioada petrecută de membrii formaţiei The Beatles, în India, unde studiau "meditaţia transcedentală". Curând s-a dovedit că "guru", Maharishi Mahesh Yogi, deşi avea în jur de 50 de ani, era interesat mai mult de rezolvarea problemelor sexuale ale însoţitoarelor formaţiei The Beatles, una dintre ele fiind actrita Mia Farrow, precum şi ale prietenelor sau nevestelor acestora, Pattie Boyd Harrison, Cynthia Lennon sau Jane Asher. Se ştie că, după "experienţa" indiană, s-a lasat cu divorturi si produs şi despărţirea membrilor formaţiei The Beatles de însoţitoarele lor din acea călătorie.

BEATLES - BACK IN THE USSR

 

23 AUGUST 2013

Desi poate ca era mai indicata una dintre melodiile patriotice care, in perioada 60 - 89, ne insoteau la defilarea de 23 august, ma opresc astazi la d-l Keith John Moon, nascut pe 23 august 1946, in cartierul londonez Wembley, care a fost tobosarul formatiei The Who. Un muzician exploziv, care cred ca a fost primul baterist care-si distrugea tobele la sfarsitul fiecarui show.  

 

24 AUGUST 2013

În 1978, pe 24 august a murit, la 68 de ani, solistul şi trompetistul, de origine italiană, Louis Prima, supranumit "regele swingului". Ambii părinţi erau imigranţi italieni, stabiliţi, la începutul secolului în New Orleans. Se afirmă pe scenele locale, începând cu anul 1934, în timpul "marii recesiuni", ca trompetist şi solist vocal. În acelaşi an, înregistrează pentru Burnswick Records, iar un an mai târziu, alături de clarinetistul Pee Wee Russell, înregistrează primul hit naţional, "The Lady In Red". "Just A Gigolo", este o piesă compusă, în 1928, de Leonello Casucci pe textul lui Julius Brammer, devenită extrem de cunoscută după includerea sa întrunul din filmele de desen animat cu Betty Boop şi, mai ales, după ce a fost înregistrată de Bing Crosby şi apoi de Louis Armstrong. Versiunea lui Louis Prima datează din anul 1956, acesta legând piesa de "I Ain't Got Nobody", un alt hit din perioada swing.  

LOUIS PRIMA - A JUST A GIGOLO

 

25 AUGUST 2013

The Beatles studiau meditaţia transcedentală

ALLMAN BROTHERS - RAMBLING MAN

 

26 AUGUST 2013

The Beatles studiau meditaţia transcedentală

BEATLES - HEY JUDE

 

27 AUGUST 2013

The Beatles studiau meditaţia transcedentală

VANILLA FUDGE

 

28 AUGUST 2013

The Beatles studiau meditaţia transcedentală

ROGER WATERS -

 

29 AUGUST 2013

The Beatles studiau meditaţia transcedentală

FRANK ZAPPA -

 

30 AUGUST 2013

The Beatles studiau meditaţia transcedentală

FREE - ALL RIGHT NOW

 

31 AUGUST 2013

The Beatles studiau meditaţia transcedentală

VAN MORRISON - BROWN EYES GIRL